Crosshaven

Seglingen från Kilmore Quay till Crosshaven (ca 70nm) var lite stökig. Dikt bidevind som varierade mellan 4-12 m/s och stora oregelbundna vågor gjorde seglingen till ett litet träningspass. Vi fick mycket övning i att reva,slå ut revet och reva igen. Det var ändå skönt att kunna segla ett bra stycke efter all motorkörning på tidigare etapper.

En bit framför oss hade vi båten Frida, med ett ungt Tyskt par, Maya och Hendrik, som vi träffade i Kilmore Quay. När de närmade sig Crosshaven fick de plötsligt vind på över 20 m/s. Dom varnade oss på VHF. Vi tog ned seglen och körde motor sista biten. Vi fick inte den vinden, men var tacksamma för varningen. 

Det är trevligt att återse Crosshaven 17 år efter att vi (Gun Anja och jag) var här i samband med Laser Master VM. Vi ligger i en liten marina med tillhörande båtvarv. Vi  blev mottagna av Rab och Gerald som vinkade in oss. Vi fick ligga utanpå Geralds båt. Gerald bor i sin båt här och Rab är nog den enda utländska gästbåten här förutom vi. Han kommer från Shetland. 

Crosshaven har inte förändrats mycket. Pitch and putt banan som vi spelade ett par gånger på då är dock tyvärr flyttad. När vi var här sist låg den utmed klippkanten mot havet med mycket vackra vyer. Myndigheterna stängde den 2005 för att de ansåg att det var för farligt. 

Royal Cork Yacht Club, som ligger här, anses vara världens äldsta segelklubb med anor från tidigt 1700-tal. Många av de aktiva seglarna är ute på mästerskap och dylikt, men seglarskola med barn är i full gång. Många kappsejsningar blir det när de länsar ut ur hamnen. En dag blåste det över 15 ms i byarna, men några gick ut ändå. 

I morse när vi satt i sittbrunnen och åt frukost fick vi besök av Irländska tullen. Dom ville se pass, båtpapper och veta var vi hade varit och vart vi skulle. Mannen var artig och trevlig och lämnade efter 5 minuter.

Nu har vi legat här i fem dygn och är nu sugna på att ta oss över Biscaya. Vädret har inte varit lämpligt för översegling, men det ser bättre ut om ett par dagar. Håller prognosen så seglar vi på fredag.

Av rapporterna hemifrån verkar det som att ni längtar efter lite regn och svalka. Detta har vi gott om här, så vi njuter så mycket vi kan. I Spanien och verkar det vara lika eländigt varmt som i Sverige. 

Idag har vi pysslat lite med båten och i morgon handlar vi lite extra mat inför överfarten.

Blött men gött
Grannen Gerald hjälper till att mecka med solpanelen.
Gott om båtar
Segelklubben
Crosshaven. Vattnet på väg ut.
Lite skeptisk
Inget vidare!
Hjärtliga hälsningar
Märkligt system i matkassan. Minimalt med utrymme för varorna.
Första brödbaket
Det blev riktigt bra
Fin backswing
Hole in one?
Regnig onsdag
Hoppas att cyklarna tål vatten.

 

 

8 svar på ”Crosshaven”

 1. Så härligt att se att ni korsar hav och får landkänning igen… Tänker på er här ifrån varma Lysekil som även fick en del vatten i lördags men inte mycke i Gåseberg 😉
  Vi laddar nu för LWM-veckan och fixar med runtomkringdepåövernattningarallaskamåbraoch cbägarefest…🙃🙃🙃🙃
  All önskan till er att allt ät OK 👍🏻
  Kram på er 🤗🤗🤗🤗🤗

  1. Hej där! Så kul att få vara med på ert äventyr. Kanske lite tryggare hemma från soffan, men inte så upplevelsebaserat…
   Låter som ni redan är varma i kläderna och lever i nuet och nära naturens växlingar och de ni möter. Naturligt. Träffade finaste Anja med familj på Ramsö. Det var naturlig lycka. Ha det gott vidare. Kanske lite närmare kontakt nu när ni är så långt borta. Kram Anna

   1. Kommer ihåg Laser VM 2001 och det är synd att de stängt Pitch and put banan vid havet. Ni kan fråga Daniel om hur det gick 😉
    Jag Och Daniel bodde med Rasmus och Gustav och vi blev bogserade 40 min till banområdet……
    Vi köpte faktiskt vår båt i Crosshaven för 7 år sen. Segelnummer var IRL 1720 efter klubbens öppningsår.
    Lycka till!

 2. Hej på er! Kul att läsa om er resa! Just nu utefrukost på udden med härlig morgonsol☀️Vattningsförbud mm här hemma. gott i havet blir många bad🏊🏊lycka till med överfarten ! Barbro o Lars

 3. Att korsa Biscaya är inget för dom skraja men ni vet hur man gör när man brisar på en slör och i aktern stolt vår svenska flagga vajar.
  Önskar er goda vindar och sällskap av delfiner.

  1. Ser inte ut att gå nån större nöd på er, vi hoppas på akterliga vindar på er förflyttning söderut, ha de gott L-J o Anne

 4. Hej. Vi följer er på. Marine Traffic. Just nu verkar ni vara rakt väster ut från Cornwall. Hoppas överfarten ner till Spanien går utan strul. Jättekul att följa er här. Vi ser fram emot varje uppdatering.

  Kram från Håkan o Lena

 5. Hej Gun och Anders!
  Tack för fina bilder och intressant rapportering, idag glädjer vi oss lite regn över Skaftölandet och mer är att vänta i veckan, men dessvärre för Lysekil Women’s Match inte så mycket vind.
  Önskar Er god fortsatt seglats och på återhörande om Era fortsatta äventyr,
  Göran

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.