Porto

Första hamnen i Portugal blev Porto. Efter en segling på ca 65 nm kom vi fram till Marina Douro som ligger en bit in i flodmynningen med en halvtimmes promenad in till ”gamla sta’n”. Nästa dag cyklade vi in till centrum och röstade på Svenska konsulatet. Konsulatet ligger mitt i turiststråket i gamla sta’n. Röstningen gick väldigt smidigt och var avklarad nästan lika snabbt som om vi skulle gjort det hemma. Vi låste cyklarna utanför konsulatet och gick runt i staden. Det är väldigt kuperat så det blev ett bra träningspass. En inkastare på en restaurang påstod att Porto är den stad i Europa som har flest turister. Vet inte om det stämmer, men många var de. Man kan förstå varför. Staden ligger vackert, lite som Rio de Janeiro, fast med gammal europeisk kultur. 

Vi stannade en vecka i Porto. Det var fint väder när vi kom, men sen kom dimman. Tre dygn med dimma. Vi var på portvinsprovning på Churchill’s visitor center. En ganska ung men respekterad portvinstillverkare. Det var intressant och vinet smakade mycket bra. 

Marinan var välorganiserad. Den var inte helt gratis, men de var väldigt trevliga och hjälpte till med allt. Lite som en turistbyrå, där man boka vad man vill, beställa taxi, gratisresa till El Corte Ingles  mm. Inte för att vi utnyttjade dessa tjänster, men ändå olikt andra marinor. Vi fick också bröd varje morgon till båten. 

Strax intill marinan finns ett offentligt tvätteri. Det är helt manuellt. Inga maskiner. I flera stora bassänger av sten tvättade kvinnor under livligt prat sin tvätt. Vi frågade på marinan om hur det hela fungerade. De sa att de flesta som gick dit hade tvättmaskin hemma, men tvättade där av sociala skäl. ”Det var bättre än att gå på terapi.”

Hamnarna utmed Portugals Atlantkust är nästan alltid i flodmynningar. Överallt längs floden stötte man på män och en och annan kvinna med långa fiskespön. Vi frågade om vilken sorts fisk de var ute efter. Det var havsabborre. Vi såg aldrig någon som fick napp. Kanske var det lite som det med tvätten.

Området nära marinan var en egen liten stadsdel. Flera kvarter med många restauranger, små butiker och marknad med fisk och grönsaker. De flesta restaurangerna serverade fisk och skaldjur som tillagades på stora osande grillar.

 Vi träffade Lars Erik från Lofoten som seglat hit i sin Sweden Yachts 38. Vi hade en trevlig kväll på fiskrestaurang. 

Närmaste supermercado låg ett par kilometer (uppförsbacke) från marinan i ett område med modern bebyggelse. På vägen dit tog man en genväg genom en liten ravin. En smal liten väg mellan gamla anspråkslösa hus. Både hundar och människor hälsade glatt på oss turister med konstiga cyklar som passerade.

I marinan skedde aktiviteter som vi förundrades lite över. Det fanns ett eller kanske flera företag som hade ett antal båtar av olika sort. Segelbåtar och motorbåtar. Flera motorbåtar nära oss befolkades av med människor som låg och solade på fördäck, åt och drack. Nästa dag var det det byte, och ett nytt par eller familj satt på båten som aldrig lämnade hamnen. 

Andra båtar gjorde ett antal timslånga turer per dag. Kunderna var då nästan uteslutande unga tjejer som dansade på fördäck till musik. Vi förstod inte riktig sammanhanget. Skolavslutning i slutet av augusti? 

Sista kvällen i Porto kommer vi att minnas länge. Vi gick in till gamla sta’n för att lyssna på fadomusik. Vi hade tidigare kollat in ett ställe som skyltade med att de skulle ha fado på lördag kväll. Fadon var inställd och vi gick vidare. Alldeles vid den gamla järnvägsbron som korsar Douro hörde vi musik som lät som fado. Alldeles intill turiststråket men ändå flera hundra mil bort kom vi in i en ”karaokesylta” som inte var av denna världen. Vi satte oss vid ett bord i en liten och mycket anspråkslös lokal. Menyn var grillade sardiner, sallad, öl eller vin. Vi hade ätit tidigare och tog bara öl.

Alla verkade känna varandra. Vi var de enda utomstående. Man fattade inte vilka som jobbade där eller vilka som var gäster. Man turades om att sjunga av hjärtans lust. Ibland bra och ibland inte lika bra. Alla, nästan alla levde med, men mitt i lokalen satt tre män som dock verkade helt ointresserade av musiken. De var helt uppslukade av en fotbollsmatch som visades på en liten tv. 

Naturligtvis gick det inte obemärkt förbi att det hade hamnat ett par aliens  i lokalen.  De ville att vi skulle sjunga. Lite blygt avstod vi. Vi stannade rätt länge, mjuknade upp lite och deltog även vi  i den allmänna dansglädjen. När vi gick sade de hej då och frågade om vi hade haft roligt. Det hade vi!

Människorna här hörde troligen inte till de välsituerade på det ekonomiska planet, men verkade ha väldigt kul. Man blir inte rik när man tar 1,25 euro

Porto
Porto
Svenska konsulatet
Porto
Porto
Snygga hus i ”våran”stadsdel i Porto
Tvätteriet
Tvätten torkas utanför tvätteriet
Portvins tunnor.
Skeppsvarv
Turistattraktion,hopp från bron.
Klättring efter bad
Det ska mallas om det ska bli bra
Meck för att installera fläkt
Passar bra i ventilen
Gondol med portvinstunnor
Överfull spårvagn
Sångglädje

8 svar på ”Porto”

 1. Härlig läsning….. ni verkar liksom att
  ” levafördagen”….. så skönt avslappnat 😃 ….. här hemma körs ”BornöRunt”… och har fått ett fantastiskt härligt väder igen… det blir en andra sommar…… följde er resa på marintraffic igår och det ser för härligt ut…. kollar även ”Wilma” från Lysekil som ligger nu vid ”Vulcans” ön…. nere vid tåspetsen i Italien 👍🏻
  Ha det störtskönt 🤗🤗🤗🥂

 2. Mina trevlig läsning varje gång! Ha det så bra och många trevliga möten med olika folk o kulturer! Underbara minnen att ha med sig!
  Tommy/Thorill

 3. ”Många ”skall det vara! Har skrivit flera ggr men ser inte att de kommit fram! Hoppas de gjort det fast jag inte kan se dem!
  TommyThorill

 4. Kul med porto, vi gillade det väldigt mycket, och låg på samma marina som er, idag har vi bestigit kebnekaise, så e långt från havet. Fair winds!

 5. Hej väldigt roligt att få ta del av er resa! Ni har det bra och upplever mycket! 👍Hemma en härlig soldag så här på eftersommaren. Ha det foertsatt gott!

 6. Hej. Kul att läsa, härligt med social tvätt, jag har alltid tyckt att fiske är för det sociala. (”får själv sällan napp) och sen mycket fina foton.
  Har varit i Porto och tyckte mycket om staden
  Ha det fortsatt bra och segla klokt.

 7. Härligt ni har det! Själv avrustar jag Crusader i24 gr värme,,,säsongen är över nu. Tar upp om 1 vecka. Har varit ute på min traditionella höstsegling i Bohuslän de senaste veckorna.
  Kanon att följa er, över vintermånaderna,,,nu när jag ligger uppe på land. Jag är avis,,,,,,
  Hoppas allt väl ombord,,,,””inga fel””
  Hälsn// conny på Crusader.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.