Galicien

Just nu ligger vi i en marina i Muros. Nu har äntligen värmen kommit till nordvästra Spanien. Vi har nu tillbringat drygt två veckor i området sedan vi landade i A Coruna. 

Denna stad var en positiv överraskning. I den gamla stadskärnan, alldeles intill ”vår” marina, finns det otroligt många bilfria stenlagda gator och gränder med restauranger, caféer, butiker mm. Det var ett myllrande folkliv och atmosfären var vänlig och behaglig. Utmed vattnet finns en storlagen esplanad. Man kan gå eller cykla många många kilometer bort till det stora fyrtornet Torre Hercules och vidare runt udden ända till playa Riazor. 

Vi träffade flera svenska seglare här. En kväll var nio stycken ute på sta’n och tog en öl. Vi lär sammanstråla med flera av dem längre framöver. Vi träffade också Hendrik och Maja igen. 

Galicien är ett fisk och skaldjursmecka. Vi lyckades dock inte uppleva någon kulinarisk sensation på restaurang (antagligen otur). Själv är ibland bäste dräng. Med inköpt fisk från butikens mycket välsorterade fiskavdelning lagade vi en fantastisk måltid i båten. Vi vet inte vad det var för fisk vi åt. Översättningen på Google sade ”plywood”. 

Det är alltid kul och intressant att uppleva andra kulturer. Vi har bl.a. förundrats över snabbköpskassorna i Skottland och Irland. Här i Spanien har vi stiftat bekantskap med den Spanska myggan. Den Spanska myggan är inte alls som den Svenska. Den Spanska är nästan ljudlös. Den visar sig ytterst sällan och fjantar inte heller runt en tänd lampa. Det är en listig gynnare som slår till när man sover. Trots att vi stänger till innan vi tänder ljuset blir vi inte kvitt dem. Eftersom de så ostört får smaska på vårt blod, ibland med en touch av Rioja misstänker vi att de etablerats sig här i båten och föder tusentals nya små myggor som vi skall försörja.

Efter fem dygn seglade vi vidare. I lugnt väder tog vi oss 50 nm längs Costa de Morte. Vi ankrade två dygn utanför Camarinas. Vi badade och jag kollade att det inte hade börjat växa på propellern. Den var slät och fin. Vi provade även den nyinköpta gummibåten. Ekipaget med likaledes ny 6 hk motor levde dock inte riktigt upp till förväntningarna. Den skulle kunna plana med två personer, men det gjorde den inte. 

Nu ligger vi alltså i Muros. Idag to vi bussen till Santiago de Compostela. Jättekatedral och pilgrimsvandrare präglade staden. Saluhallen var intressant men svulstiga katedraler är väl egentligen sådär.

I de flesta marinor måste man ha egen slang med sig för att slippa fylla vattentanken med dunkar. Detta hade inte vi. Vi köpte dock en i A Coruna. En mjuk en som inte tog någon p lats alls. Vid första tankningen flög munstycket av och fastnade i påfyllnlngsröret på båten. Gun är dock slug och lyckades med list och teknik fiska upp den igen.

Vi ligger kvar i morgon och om vädret är ok blir det några ankringsdagar innan vi seglar till Portugal.

Torre Hercules
A Coruna
Lyktstolpar på esplanaden i A Coruna
På väg ut och käka. Madeleine,Jonas och Gun.
Vilken restaurang skall vi välja?
Många klappade denna mage
Härliga vinrankor i
A Coruna
Ankring vid Camarinas
Xenia❤️
Mycket sallad på ankaret
Cabo Finistere
Spaniens västligaste udde
På väg in till Muros
Santiago de Compostela
Saluhall i Santiago de Compostela

 

Det kryllar av dessa fiskar i hamnarna. Jättejurror?
Muros
Båtar som vittjar musselodlingarna

 

7 svar på ”Galicien”

 1. Återigen väldigt intressant att läsa era berättelser!
  Vid torre Hercules var vi med husbilen och även en dag i campostela, det gör ju berättelsen ännu intressantare när vi kan känna igen oss på flera ställen! Vi var där i april-maj och hade mulet , regnigt inte varmt! Ha en fortsatt trevlig seglats ! Vi väntar med stort intresse på nästa kapitel! Ha de riktigt gott!
  Tommy/ Thorill

 2. Härlig läsning….. man känner värmen nu när den lämnat oss…😯
  Önskar er en fortsatt härlig upplevelse som jag avundas er!
  Kram från en lite blåsig västkust ikväll 🤗🤗🤗

 3. Hej så intressant att följa er resa! Mitt äventyr sträcker sig till en vecka på Rörö. Det är också väldigt fint. Kanske kan ni hålla myggorna borta med lavendel, rosmarin- olja? Det funkar hyfsat på de svenska blodsugarna, säkert vet spanjorena vad myggorna inte gillar. Ha det härligt

 4. Vi åkte på bröllopsresa till de där krokarna ni är i. Ja ja, Frankrike då då. Men på tal om skaldjur, så hamnade bigorneau på min favorittopp. Ruskigt goda små vattenlevande snigelliknade historier. Har ni hittat dem?

 5. Ah, så härligt! Galicien är helt fantastiskt och i Muros fanns ett par riktigt bra fiskrestauranger. Gott om ilskna hundar dock nör vi gick på promenad… Kul att läsa och se vad ni har för er!!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.