Efter två dygns segling anlöpte vi småbåtshamnen i Las Palmas. Vi passerade den livliga kommersiella hamnen. Där låg flera jättelika borrfartyg. Hamnen har blivit en betydande servicehamn för dessa fartyg som opererar på Afrikas västkust.
Småbåtshamnen är jättestor, med plats för 1250 båtar. Ändå kan det vara svårt att få plats här denna tid på året. Båtar som deltar i atlantseglingseskadern ARC har förtur. Trots att det var rätt gott om lediga platser fick vi bara ligga här i tre dagar. Efter det fick man ”tigga” om lite mer tid.
Hamnen är statlig och det är väldigt billigt att ligga här. Många bor här i sina båtar mer eller mindre permanent. Det finns ca 70 Svenska långliggaree här i hamnen.
När vi på fredagen provianterade på mataffären Hyper Dino träffade vi ett svenskt par som tipsade om att varje fredagkväll var det svenskträff på baren Sailors Bay i hamnen. Vi gick dit och det blev en trevlig kväll.
Lars som har sin båt på Källvikens varv ringde när vi var på Porto Santo och ville ha läder på sin ratt. Vi sa att det kan dröja lite eftersom vi är på väg till Karibien.
När jag på lördagen stod och pratade med några seglare på bryggan kom en man och frågade om någon här heter Anders. Jodå det var Lars som hade sett på Marine Traffic att vi låg i hamnen. Vi blev bjudna till söndagsmiddag till Mona och Lars som har en lägenhet här. Förutom god mat bjöd de på erfarenheter från sin tidigare seglats till Västindien.
Det har blivit mer regel än undantag att man träffar kompisar från tidigare hamnar.
Tillsammans med Pelle på ”Lilla My” och Jonas och Madeleine på ”Elise” gick vi på vandring i bergen.
Vi tog buss till byn Tejeda som ligger 1600m ö.h. Därifrån gick vi uppåt till 1720 m.ö.h.
Planen var att ta oss ca 8 km ner till en by och därifrån ta bussen tillbaka.
Vi navigerade dock lite fel, så det blev drygt 2 mils vandring. Vad gör det när naturen är vacker och benen är starka.
När vi till slut kom till byn Valleseco kunde vi i väntan på bussen förfriska oss på en mysig bar med med bilder på Marilyn Monroe, Che Guevara ,James Dean och Elvis på väggarna.
Gun behövde laga en trasig tand. Med hjälp av Google Maps gick vi till närmsta tandläkare. Gun blev mottagen nästan direkt. Efter knappt en timme var allt klart till ett pris som var lägre än i Sverige.
Vi fick ligga kvar en vecka här, och hann inte drabbas av den kardborreeffekt som staden uppenbart har på många.
Vi tyckte att staden var lite ”brötig”, men stranden Las Canteras var rätt fräck. Där åt vi dessutom resans kanske bästa restaurangmåltid.
Vi lämnade Las Palmas i hällande regn och vind på 10m/s seglade mot södra Gran Canaria.
Det var antagligen accelerationseffekten mellan Fuerteventura och Gran Canaria som gjorde att vinden senare ökade till drygt 22 m/s i byarna. Med bottenrevat storsegel och genuan inrullad var det inga problem i den hårda vinden. När vi kom ner mot läsidan av ön så minskade vinden hastigt.
Första lämpliga hamn och ankarställe var Pasito Blanco. Vi ankrade utanför hamnen.
Här låg två Svenska båtar sedan flera veckor. Svante och Sanna från Vänersborg och Björn från Norrköping. Vi hade fem härliga ankringsdagar med mycket badande. Sedan kom en mycket kraftig swell (vågor). Vågorna var så kraftiga så att de slet av ankarkättingen på Elise som låg ankrad lite längre österut.
Vågorna och ett inkommande åskväder gjorde att vi flyttade in i marinan.
Här har man ca 17 regndagar per år och vi har redan avverkat ett par av dom. När åskan kom så regnade det riktigt ordentligt till lokalbefolkningens förtjusning.
Det händer inte så mycket här, och det är mycket behagligt. Vi går igenom båten, så att den förhoppningsvis skall ta oss över Atlanten om drygt två veckor.
Fram tills nu har vi inte haft några problem med saker som går sönder. Nu har dock den helt nya motorn till dingen krånglat. Nu är den för andra gången på en vecka på reparation. Vi hoppas att den blir klar innan vår dotter Anja med familj kommer och hälsar på om drygt en vecka.
Vi simmar en del och promenerar mycket så att även vi skall hålla hela vägen över Atlanten. Idag gick vi 13 km till Maspalomas. Vi gick över de berömda sanddynerna. Det finns olika teorier om hur de har bildats. En är att de bildades 1755 av de väldiga tsunamivågor som orsakades av den förödande jordbävningen i Lissabon detta år. Mer än 30 000 människor dog där och stora delar av staden förstördes.