Porto var mycket trevligt, men nu var vi sugna på att segla vidare söderut och förhoppningsvis komma ifrån dimman. Vi gick tidigt på morgonen och såklart var det dimmigt. Vi har blivit vana vid att stirra in i dimman för att undvika att köra in i något av de otaliga fiskeredskapen. Dimman lättade efter ett tag och det blev riktigt fin segling längs kusten. När vi närmade oss Figueira da Foz minskade vinden men när vi rundade udden in mot staden accelererade den plötsligt till som mest 17 m/s i byarna. Enligt plottern toppade vi i 16 knop i en surf.
Vi hade seglat ifrån ett antal båtar som var på väg åt samma håll, så när vi lade till vid besökspontonen hade vi bara en båt framför oss som skulle checka in. Man skall visa pass, certifikat och försäkringsbevis. Många uppgifter är det som skall fyllas i på formulär. I tidigare hamnar har vi fyllt i uppgifterna själva. Här skulle allt fyllas i av en trött, omständig och långsam tjänsteman. Proceduren tog ca en halv timma.
Här träffade vi Jan-Rune och Randi från Stavanger, som vi tidigare stött på i Kilmore Quay. Hit kom även Lars-Erik som vi träffade i Porto. Det blev trevligt umgänge med kvällsdrinkar och restaurangbesök.
Eftersom att många båtar har ungefär samma rutt, så blir det gärna så att man oplanerat stöter på varandra längs vägen. Detta är väldigt trevligt.
Vi fortsatte söderut på vår flykt från dimma och kallt badvatten.
Det blev härlig segling i perfekta förhållanden till Peniche. 8-10 m/s brant slör och ingen dimma. Xenia visade sina fina seglingsegenskaper. Vi seglade snabbare än alla båtar omkring oss. Vi forsade förbi en Garcia 45, en aluminiumbåt som ser rätt ”racig” ut, men oj vad långsam den var.
Gästhamnen i Peniche bestod av en liten ponton med plats för 10-15 båtar längs med. Pontonen var full, men där låg en Fransk båt som backade in i vår akter dagen innan när de lämnade Figuera da Foz. Vi tänkte att nu är det ”pay back time” så vi frågade om vi kunde ligga utanpå honom. Lite motvilligt gick han med på det. Han påpekade att de många fiskebåtar som går in och ut i hamnen ger kraftigt svall.
Det var ingen underdrift. Efter att första båten passerat lämnade vi fransmannen och ankrade utanför vågbrytaren vid en sandstrand. Det blev jättebra.
Nästa dag tog vi dingen in till staden och tog en flera timmar lång promenad. Utmed klipporna mot havet hittade vi ett område med pittoreska små hus. Det var ännu trängre mellan husen än hemma i Grundsund.
Nästa morgon stävade vid väldigt försiktigt ut mellan ankarliggarna i total ”tjocka”.
Efter motorgång i 40 NM kom vi in i en annan klimatzon. När vi rundat udden vid Cascais steg temperaturen med 10 grader på en liten stund. Härligt!
Vi passerade Cascais och lade oss i Oeiras, med bra tågförbindelse in till Lissabon.
Här var incheckningen snabb och effektiv. Man fyllde i dokumenten själv och det var inte nödvändigt att fylla i allt. Jag frågade om jag verkligen behöver deklarera vin och sprit ombord. ”No no, just drink it! blev svaret.
Hit gick även våra Norska vänner, så det blev ytterligare Norsk-Svenskt umgänge.
Vi tog tåget in till Lissabon där tog vi en ”hop on hop of” buss. Det blev en lång sightseeing tur med bara två hop of. Man får se mycket men det blir lite opersonligt med en guideröst i öronsnäckan och sevärdheterna passerar förbi.
Lätt avgasförgiftade och med begynnande sittsår klev vi av bussen vid sjutiden. Normalt brukar vi promenera runt ”på känn” när vi är i en storstad, och så lär det nog bli nästa gång.
Nästa anhalt blev Lagos på Algarvekusten. Här har havet format klippväggarna. Vi tog dingen och åkte runt bland spektakulära formationer och grottor. Vi badade vid en av de många små sandstränderna vid klipporna. Det blev några behagliga dagar med båtmeck (däcksbelysning), golfrunda, promenader och restaurangbesök.Det var mycket musik och uppträdande på gator och torg i denna livliga turiststad som var ganska präglad av Engelska turister.
Vi blev också tvungna att ta farväl av Lars-Erik från Lofoten, som vi har haft mycket trevligt umgänge med i många hamnar.
En reflektion från Portugal är att man ser otroligt ofta poliser ute. Poliser i bilar, till fots, på cyklar, motorcyklar, fyrhjulingar och hästar.
Onsdagen 12/9 lämnade vi Lagos och seglade mot Porto Santo, en liten ö intill Madeira. Prognosen visade svaga vindar på ca 5 m/s från no. Första dagen kunde vi trots svag vind göra ganska bra fart med spinnaker men vinden minskade och blev mer akterlig. Det blev motorsegling resten av vägen. När vi kom fram efter 3 dygn och 10 timmar var det inte mycket diesel kvar.
Det var förvånansvärt varmt på havet. Ljumma stjärnklara nätter och varma soliga dagar.
När vi kom fram på lördag kväll var det Christofer Columbus festival så trots att vi var lite trötta gick vi in till Vila Baleira som är byn på ön. Vi kom precis lagom till föreställningen. Med Columbus och hustru (som kommer från Porto Santo) i spetsen tågade ett stort följe genom byn och samlades på torget. Alla var fint utklädda och skildrade historien runt Columbus, med slavhandel, orientaliska inslag och mycket mer. Man hade lagt ner mycket arbete på kostymer, sminkning och föreställning.
Porto Santo verkar vara en lugn och trevlig liten ö med få turister. Vi stannar här några dagar. Här skall finnas bra snorklingsställen och vandringsleder. Trafiken är väldigt måttlig, så cyklarna är redan framme. Det kostar 24 euro per natt i marinan och för 100 euro kan man ligga här en hel månad.